Smink & Makeup

Azok a nem kívánatos prémek

2014. január 23. spacegirl

smooth-legs.jpg

Lassan, de biztosan közeleg a tavasz, amikor is előkerülnek a télen rejtegetett testrészek. A testrészekkel együtt pedig ismét előtérbe kerül a szőr-probléma is. Néhány rendkívül szerencsés egyedtől eltekintve a legtöbbünknek sajnos jár némi erőfeszítéssel, hogy megszabaduljunk a nem kívánatos szőröktől. A szőrtelenítés különböző módjaival gyakorlatilag mindenki szerzett már tapasztalatot, és erősen egyénfüggő, hogy kinek mi vált be. Aki pedig - hozzám hasonlóan - eddig nem talált tökéletes megoldást, a módszerek kombinálásával próbálkozik. Íme a véleményem a különböző megoldásokról.

1. Borotva

A borotválás az egyik legősibb módszer, általában ezt próbáljuk ki először. Emlékszem, amikor általános iskolában áhítattal hallgattam a barátnőmet, aki leborotválta a lábát, és el sem tudtam képzelni, hogy hogy nem kaszabolta magát össze. Aztán persze hamarosan én is kipróbáltam és természetesen komolyabb sérülések nélkül túléltem vele sok évet. A közhiedelemmel ellentétben a borotválástól nem lesz sűrűbb a szőr, viszont a szőrszálak elvékonyodó végét a penge levágja, így a szőr erősebbnek látszik.

Bár ezt szinte mindenki tudja, egy sort azért megér, hogy mindig érdemes csak néhány perc zuhanyozás után nekiveselkedni a dolognak, és a borotvahab/szappan/egyéb kedvelt kence felkenése után éles pengéjű borotvával munkálkodni. Bár sok (marketing) eszmefuttatást olvastam a tökéletesen nőkre szabott borotvákról, nekem mégis az a tapasztalatom, hogy a férfi borotvák jobban használhatók és ráadásul olcsóbbak is. Érdemes rendszeresen radírozni a bőrt, hogy megakadályozzuk a szőrbenövést. 

Előnyök:

  • a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer
  • fájdalommentes (ha minden jól megy :)
  • viszonylag olcsó

Hátrányok:

  • mindössze 1-2 napig tart
  • folyamatos költség
  • kiszáríthatja a bőrt, szőrbenövést okozhat
  • megvághatjuk magunkat

2. Epilátor

Az epilátor a borotva után a másik eszköz, ami elérhető áron beszerezhető és évekig szolgálja az ember lányát. Ez a forgó csipeszekkel ellátott gépezet is pont olyan könnyen használható, mint a borotva, igaz ezzel ugyanazon a területen többször is végig kell menni, hogy megszabaduljunk a szálaktól. Sajnos ez a módszer csak akkor igazán hatékony, ha már - legalább nagyjából - kinőtt a szőr, mert ha folyamatosan használjuk, akkor mindig lesz olyan szőrszál, ami éppen másnap nő vissza. Szóval az epilálás állandó programmá válik. Esti programmá méghozzá, mert akkor másnapra már biztosan nem látszanak a pöttyök. Igaz, legalább rövidebb szőrökkel is megbirkózik, mint a gyanta. Én általában az epilátor + borotva kombót használom, és kellőképpen utálom az egésszel járó macerát.

Előnyök:

  • (viszonylag) gyors
  • kitépi a szálakat, így tartósabb, mint a borotva
  • tartós használat esetén megritkulhatnak a szőrszálak
  • viszonylag olcsó (közép és hosszú távon)

Hátrányok:

  • kissé fájdalmas, de meg lehet szokni
  • ha nem várjuk meg a szőrök visszanövését, akkor folyamatosan használni kell

3. Gyanta

A gyantázás valahogy sosem tartozott a kedvenceim közé, sem a meleg, sem a hideg változata. A hideggyanta csíkokat a kezünkkel vagy mondjuk hajszárítóval kicsit felmelegítjük, az érintett területre ragasztjuk, majd a szőr növekedésével ellentétes irányba lerántjuk. A meleggyantát a szőrnövekedési iránnyal megegyezően felkenjük, majd a hozzávaló csíkkal az ellentétes irányba lehúzzuk. Aki szeret folyton kozmetikushoz járni vagy már gyakorlatba jött vele otthon, annak biztosan jól működik, nekem valahogy túl macerás. Egyébként pedig hasonló a helyzet vele, mint az epilátorral: vagy megvárjuk, hogy kinőjön a szőr szinte teljesen vagy nem lesz túl tartós az eredmény. Az egyetlen előnye az epilátorral szemben, hogy egyszerre nagyobb területről lehet vele eltávolítani a szőrt.

Előnyök:

  • nagyobb területeket szőrteleníthetünk egyszerre
  • kitépi a szálakat, így tartósabb, mint a borotva
  • tartós használat esetén megritkulhatnak a szőrszálak
  • viszonylag olcsó

Hátrányok:

  • macerás és fájdalmas használat
  • a bőrön maradt gyantát olajos lemosó nélkül nem egyszerű eltávolítani
  • a meleggyantával megégethetjük magunkat
  • ha kozmetikus csinálja, akkor időpontot kell egyeztetni
  • folyamatos költség

4. Szőrtelenítő krém

A szőrtelenítő krém nekem sajnos egyáltalán nem vált be, úgy tudnám jellemezni a helyzetet, hogy a szőr maradt, a bőr lejött, közben meg valami bűzlött és nem Dániában. Ezek a krémek elvileg úgy működnek, hogy kémiailag feloldják a bőrfelszínen található szőrszálakat (innen a szag), így azok pár perc után egy "lapátka" segítségével könnyen eltávolíthatók. Mivel valamennyivel a bőr felszíne alatt is hat, elvileg néhány nappal tartósabb az eredmény, mint a borotva esetén. Az általam próbált krémek csípték a bőrömet, pedig nem is különösebben érzékeny és pont annyi ideig hagytam rajta, ami az előírásban szerepelt. Egy olyan hátrány mellé, hogy nem távolítja el a szőrt, előnyöket inkább nem is írnék.

+1: Lézeres szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés a fenti módszerekkel ellentétben végleges megoldást ígér. Azért is előnyös, mert nemcsak az állandó szőrtelenítés nyűgétől szabadít meg, hanem a kapcsolódó bőrproblémáktól is (bőrpír, szőrtüszőgyulladás, szőrbenövés stb.). Ez az eljárás nem tévesztendő össze az IPL-lel (intenzív villanófény), ugyanis azzal szemben a diódalézer energiája célzott, így biztosít végleges eredményt.

A kezelést több alkalommal kell elvégezni, ami hónapokig tart, és az azonnali költségek nyilván magasabbak, mint a többi módszernél, de hosszú távon mindenképpen egy végleges, lézeres megoldás a legideálisabb. A lézeres szőrtelenítésbe most vágtam bele az Aestheticánál, az eljárásról és a tapasztalatokról majd külön posztban számolok be!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása