Smink & Makeup

Pattanásokat okozó hétköznapi szokások

2014. január 29. spacegirl

Tinikorban szinte mindenki szenved a pattanásoktól és abban a reményben él, hogy egy bizonyos kor után egyszer és mindenkorra megszabadul tőlük. Azután jönnek a 20-as és 30-as évek és az ember szembesül vele, hogy időnként előjön egy-egy kis barátja, általában egy állásinterjú vagy egy várva várt randi előtt. Nem éljük meg már katasztrófaként, mint annak idején, de azért átkozódunk egy sort, mikor észrevesszük a tükörben.

acne.jpg

Van egy sor olyan hétköznapi szokás, ami elősegíti ezeknek a bosszantó kis jószágoknak a felbukkanását, ebből adunk most egy válogatást:

1. Irritációt okozó sminktermék összetevők

A leggyakrabban az alábbi összetevők okoznak pattanásokat:

  • mesterséges színezékek,
  • lanolin,
  • ásványi olajok,
  • petroleum,
  • izopropil-mirisztát (szintetikus zsíranyag),
  • mesterséges illatanyagok.

2. Az arc túlszárítása

Ha túlzottan kiszárítod a bőrödet lemosókkal, szappannal és alkoholos tonikokkal, azzal sajnos nem segítesz, hanem csak fokozod az olajtermelését. Használj olyan arclemosót, ami kifejezetten pattanásos bőrre való és ne feledkezz meg a hidratálásról. A zsírosodásra leginkább hajlamos területeken nap közben érdemes mattító hidratálót használnod, ami felszívja az olajat, de nem szárítja túl a bőrödet.

3. Nyomás (szó szerint)

Ez pontosan az, aminek hangzik. Pattanásokat okozhat, ha valami folyamatosan érintkezik a bőröddel, legyen az telefon, hangszer vagy éppen a tenyered, amiben a fejedet pihenteted. Ez nem csupán egy halom baktériumnak teszi ki a bőrödet, de a nyomással még rá is segítesz a dologra. Ha megszüntetni nem tudod is a nyomást, szorgosan tisztítsd az arcoddal érintkező felületeket.

4. Nyomás (átvitt értelemben)

Ismert tény, hogy a stressz felnyomja vérnyomást és okozhat gyomorfekélyt meg ráncokat is - de tudtad, hogy azoknak a hormonoknak a képződését is segíti, amelyek pattanásokat okoznak? Stresszkezelésbe itt nem kezdenénk, de tudj róla, hogy a bőröd érdekében sem árt a nyugi.

5. Mosási szokások

A piszkos ágynemű önmagában is rendkívül bosszantó dolog, a magam részéről az egyik leggyűlöltebb házimunkának tartom a cserélését. A rossz hír, hogy az elhalt hámsejtek és baktériumok tenyészeteként egy kevésbé friss párnahuzat pattanásokat is okozhat. Ugyanez a helyzet a törölközőkkel is. A párnahozatot éppen ezért ajánlott egy héten egyszer-kétszer, az arcra használt törölközőt pedig akár naponta cserélni.

6. A hajra használt termékek

Gondolj csak bele, hogy a hajad hányszor érintkezik az arcbőröddel, ha máskor nem, akkor alvás közben. Azok a hajápolási termékek, amelyek olajat vagy szilikont tartalmaznak, eltömíthetik a pórusokat. Ha frufrud vagy hosszú hajad van és leengedve hordod, akkor válassz olyan termékeket a hajadra, amelyek ilyen anyagokat nem tartalmaznak.

7. Piszkos sminkecsetek és -applikátorok, szivacsok

Ha nem tisztítod rendszeresen a sminkecseteket és -applikátorokat, akkor azok tele lesznek baktériumokkal és elhalt hámsejtekkel. Rendszeresen tisztítsd őket ecsettisztító folyadékkal (vagy gyors és olcsó megoldásként sebbenzinnel, de ez sajnos nagyon szárítja az ecseteket), illetve hetente langyos, samponos vízzel.

8. Étrend

Közismert, hogy az egészségtelen étrend árt a bőrnek. Ha rendszeresen túl sok szénhidrátot viszel be (finomított cukor, fehér kenyér, tészta, rántott ételek), az könnyen akné kialakulásához vezet. Szerencsére ha csak alkalmanként fogyasztasz ilyen ételeket, akkor nem valószínű, hogy gondot fognak okozni. Szintén előfordulhat, hogy bizonyos ételekkel szembeni allergia okoz pattanásokat.

9. Műszálas ruházat

Az olyan anyagok, mint a poliészter és a likra megfogják az elhalt hámsejteket, ráadásul izzadást is okoznak, így elősegítik az akné kialakulását a testen. Ha teheted, válassz természetes anyagokat, amilyen a pamut és a bambusz, amelyek engedik levegőzni a bőrödet.

10. Dohányzás

Bár megoszlanak az orvosi vélemények a témában, több kutatás alátámasztotta, hogy a dohányosok hajlamosabbak a felnőttkori akné kialakulására. Ha az egészségedért nem teszed le a cigit, legalább büszkeségből vedd rá magad!

11. Parfüm

A parfümök az arcon aknét és egyéb irritációt okozhatnak, ezért mindig figyelj rá, hogy ne kerüljön belőlük az arcodra. A legegyszerűbb, ha a csuklódra fújod és azzal dörzsölöd meg a nyakad és a dekoltázsod. Hasonlóan tartsd távol az arcodtól az egyéb, parfümöket tartalmazó termékeket.

12. Hanyag arcápolás

Amikor az ember hulla fáradtan hazaesik, bizony előfordul, hogy nincs már kedve egy kiadós arctisztításhoz és -ápoláshoz. Ha más nem megy, tarts egy csomag sminkletörlő kendőt az ágyad mellett és töröld át vele az arcod, mielőtt elájulsz.

13. Napozás

Írtunk már róla, hogy a túlzott napozás szárítja a bőrt, amitől az még több olajat kezd termelni. Ezen kívül a hámló bőr könnyen eltömíti a pórusokat, így elősegíti a pattanások kialakulását. És akkor a bőrrák veszélyét és a bőr öregedését még nem is említettük.

A pattanások tüneti és hosszú távú kezeléséről ITT olvashatsz részletesen.

Ez a poszt egy korábbi bejegyzésünk újratöltése.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása