Smink & Makeup

Sminket az edzőterembe?

2014. március 16. spacegirl

edzes_smink.jpg

Az edzőteremben általában kétféle sminkelt nőt lehet látni. Az egyik vastag vakolattal, füstös szemmel és műszempillával inkább csak kerülgeti a gépeket, nehogy véletlenül megizzadjon. A másik pedig már tisztességesen leizzadt valahol, az alapozótól narancssárga a törölközője és olyan szépen lefolyt a sminkje, hogy a legnagyobb jóindulattal is csak egy rossz jokerre hasonlít. (A harmadik fajtát, aki normálisan sminkelt, nem vagy nem erről fogod észrevenni.) De mi a francnak egyáltalán sminket viselni az edzéshez?!

Az alapszabály természetesen az, hogy lehetőleg ne viseljünk sminket, ha edzünk, hiszen akadályozhatja a természetes, egészséges izzadást és a pórusok kitágulását. Ráadásul az izzadsággal keveredő smink eltömítheti a pórusokat, segítve a pattanások kialakulását. Ha ezen felül még a szemünkbe is belefolyik, az megint csak nem a legkellemesebb. A látványt pedig, amit ez általában nyújtani szokott, inkább hagyjuk is. Szóval aki teheti, gondosan megtisztított arccal álljon neki sportolni.

Az ideális világon kívül persze vannak olyan esetek, amikor mégis kell a smink az edzéshez. Vagy azért, mert smink nélkül az illető magabiztossága a nulla felé tendál (arra most nem térnék ki, hogy ezt mondjuk valamilyen komoly bőrprobléma okozza vagy csak szimplán alulértékeli magát), vagy azért, mert edző vagy sportoló, és egyszerűen másképp kell kinéznie, mint ahogyan smink nélkül fest. (Akik az utolsó pillanatban esnek be a terembe egy óra előtt és átöltözni is alig van idejük, azok magukra vessenek.)

Ha a fenti esetek egyike áll fenn, és „muszáj” sminket viselned, akkor mindenképpen vízálló termékeket válassz, és persze minél kevesebbet. Egy erősen pattanásos bőrnél például egy magas pigmenttartalmú, vízálló alapozóval (pl. Coverderm Perfect Face) és egy vízálló spirállal már nyugodtan beérheted (a pirosítást majd az edzés elintézi). Kerüld az olajos formulákat, mert azok gátolják az izzadást. (Ha tényleg vízálló a sminked, akkor nem kell azon aggódnod, hogy a törölköződ lesz a legújabb torinói lepel, de azért ne törölgesd őrült módjára, inkább csak itasd le az izzadságot.) Ha ennél tovább kell menned, akkor is figyelj rá, hogy alap nélkül ne viselj szemfestéket és inkább hanyagold a szemceruzát, főleg szemfestékkel való fixálás nélkül. A szádra pedig bőven elég lesz egy színezett ajakbalzsam.

Ha már sminkben edzettél (ejnye!), akkor edzés után mindenképpen tisztítsd meg az arcodat. Akkor is, ha már olyan szépen megszáradt, mire kiértél az öltözőbe. Akkor is, ha abba a típusba tartozol, aki otthon szokott fürdeni. Mindig legyen nálad nedves sminkletörlő kendő és legalább azzal töröld át alaposan edzés után az arcodat.

Ha sminkelnél edzés után is (mennyi időd van neked?), akkor soha, SOHA ne vetemedj arra, hogy az izzadt arcodat festegeted. Mindig tiszta felülettel kezdj, azaz legalább a már emlegetett sminkletörlő kendővel töröld át az arcod. Mindezt persze akkor érdemes megtenni, amikor már abbahagytad az izzadást... Lehetőleg hidratáld is az arcodat egy könnyű krémmel, mert edzés után sokszor még érzékenyebb a bőr, mint egyébként. A rossz (vagy jó, döntse el mindenki maga) hír az, hogy attól, hogy edzőteremben vagy, a sminkelésnek a „szabályai” semmit sem változnak.

Mivel az öltözőben általában nincsen túl sok hely (és az másnak is kell) és nem is túl jó a fény, bonyolultabb sminkelésbe nem nagyon érdemes belekezdeni. Éppen ezért lehetőleg ne próbáld a Sixtus-kápolna freskóit magadra festeni, már csak azért sem, mert akkor nem kell 80-féle cuccot magaddal vinned, ide-oda pakolgatni és innen-onnan kihalászni őket. Lehetőleg maradj az alapoknál: kis alapozó/bb/cc krém, korrektor a szem alá, leheletnyi púder, pirosító, szempillaspirál, szájfény. Ha krémes pirosítód van, azt akár az ujjaiddal is felviheted, így eszközökkel sem kell duzzasztanod a neszesszeredet. (A pirosítóval azért óvatosan, mert a mesterséges fény félrevezető lehet, és te optikai tuningot szeretnél, nem belépőt a bohócképzőbe.) Ha az edzés után a „dolgozóba” mész (megfürödtél, ugye?), akkor még esetleg egy krémes szemfestékkel próbálkozhatsz, de kérlek, neki ne állj lábujjhegyen egyensúlyozva göcsörtösre húzogatni a szemedet. Mint szinte mindig, ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb több!

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása