Smink & Makeup

Hogyan működnek a "fogyasztó" krémek?

2014. május 27. makeupadmin

fitness.jpg

Ha a testünkről van szó, akkor a zsír a legkevésbé kívánatos dolgok közé szokott tartozni. Pedig a zsírszövet alapvetően nem azért van, hogy megkeserítse az életünket. Legfontosabb funkciója, hogy energiaraktárként működjön a testünk számára, de biztosítja a test hőszigetelését és hozzájárul mechanikus védeleméhez is. A zsírszövet mennyisége és eloszlása ugyanakkor nagy mértékben határozza meg a megjelenésünket, és a hurkácskák láttán már legkevésbé sem a hasznos funkciók jutnak az eszünkbe és csak arra gondolunk, hogy hogyan tudnánk tőlük megszabadulni.

Először is le kell szögeznünk, hogy fogyás csakis akkor lehetséges, ha több energiát használunk fel, mint amennyit beviszünk. Azaz az étrendünk megváltoztatásával kevesebb kalóriát fogyasztunk és mozgással többet égetünk el mindaddig, míg el nem érjük a kívánt testsúlyt. Ilyen esetben a szervezet elkezdi lebontani a labilis zsírszövetet, azaz a "hájréteget" és megindul a fogyás. A mozgás semmiképpen sem hagyható ki a képletből, mert ha csak a kalóriabevitelt csökkentjük, akkor a szervezetünk az izomszöveteket is elkezdi lebontani. Emiatt nem érdemes koplalásban sem gondolkodni. Ugyanakkor az étrenden és a mozgáson kívül is tehetünk azért, hogy a nem kívánt zsírlerakódásokat megelőzzük, illetve csökkentsük. Vannak ugyanis olyan anyagok, amelyek gyorsítják a testzsír lebomlását:

  • Koffein: A természetes eredetű koffein az egyik legsikeresebb zsírégető hatóanyag. A sejtbe bejutva gyorsítja a zsírégetést és gátolja a lerakódások ismételt kialakulását. A sejtek anyagcsere folyamatait több szinten is fokozó együtthatást nevezik komplex koffein-hatásnak, ezért a koffein a zsírégető kozmetikai készítmények egyik legeredményesebb hatóanyaga.
  • Karnitin (L-Carnitine): Az L-karnitin természetes, a szervezetben is megtalálható, a zsíranyagcsere több pontján is nélkülözhetetlen vegyület. Részt vesz a zsírégetés során keletkezett „égéstermékek” transzportjában is, biztosítva így a gyors zsíroxidáció lehetőségét.
  • Növényi olajok, kivonatok: A fahéj- és citromolaj, a gyömbér- és vadgesztenye-kivonat, továbbá a mentol jelentősen fokozza mind a koffein, mind a karnitin zsírégető hatását. Ezek a természetes eredetű anyagok helyi vérbőséget okozva a zsírsejtek lebontását serkentik.

A külsőleg használt zsírégető készítmények - amilyenek például a Dr. Kelen kínálatában is elérhetők - pontosan ezekkel az anyagokkal segítenek abban, hogy célzottan is gyorsíthassuk a zsírlerakódások lebontását. Kifejezetten a problémás helyeken - has, csípő, comb, fenék, felkar - segíthetünk rá velük a tornára és a diétára. Sportolás előtt használva megsokszorozzák a zsírégető hatást, de érdemes őket mozgástól függetlenül, naponta használni.

Mivel nem kell beszednünk ezeket a hatóanyagokat, nem kerülnek be a véráramba, így nem terhelik feleslegesen a szervezetet. Érdemes olyan készítményeket választani, melyek tartósítószer mentesek. 

Az otthoni és ez edzések, kezelések előtti használathoz leginkább a gél készítmények ajánlottak, mert segítik a hatóanyagok gyors beszívódását. A gél további előnye, hogy a felvitelt követően a bőr nem lesz ragacsos és a ruhánkon sem éktelenkednek majd foltok.

A bejegyzés támogatója a Dr. Kelen.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása