Smink & Makeup

Vitamin a hajnak (X)

2016. október 20. Katushka

Egyre több hölgy és úr is küzd a hajhullás problémájával. Sajnos bizonyos esetekben betegség is állhat a háttérben, melyet mindenképp érdemes kivizsgáltatni. Viszont más esetekben, ha megfelelő segítséget adunk a szervezetünknek, akkor nagyban javíthatunk a problémán. Nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, az elegendő folyadék, vízfogyasztás. Ezek mellett pedig adhatunk egy kis plusz löketet is a hajunknak, arra megfelelő vitaminokkal.

hajhullas-fesu.jpg

Mi áll a hajproblémák hátterében?

A haj növekedésének és élettartamának alapvetően három szakaszát különböztetjük meg. A hajszál aktív növekedési fázisát (szakaszát) anagén fázisnak hívjuk. Ez a leghosszabb fejlődési szakasz, ami átlagosan 2-6- évig tart, amikor a hajszál folyamatosan növekszik, keratin képződik.  A növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja, egészséges állapotban a hajszálak kb. 85%-a van ebben a fázisban. Ezt a katagén, vagy átmeneti fázis követi, amikor a haj növekedése megáll, a haj megkezdi átalakulási folyamatát.  A hajszálak kb. 1%-a van ebben a szakaszban, a folyamat náhány napig tart. A telogén nyugalmi vagy kilökődési fázisban a hajszál kihullása történik, de a gyökérrészben már új sejtek termelődnek. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva kb. 14%, ez a stádium 2-4 hónapig tart. A nyugalmi szakasszal párhuzamosan a tüsző - természetesen az 1. fázistól – újra indítja a hajnövekedést. A különböző szakaszok időtartama egyéntől, a hajhagymák működésétől, genetikai adottságoktól, külső hatásoktól és a szervezettől is függ. A hajszál szálanként különböző időben, de 5-10 évenként leválik a szőrtüszőről és kihullik, de a helyére ugyanabból a tüszőből új szál nő. Ez a folyamat a hajváltás. Napi 80-100 db hajszál elvesztése egészségesnek tekinthető. Hajprobléma akkor lép fel, amikor ez a három fázisból álló folyamat felborul. A hajszálak elvékonyodhatnak, töredezhetnek, súlyosabb esetben pedig megindul a fokozott hajhullás. Ezt okozhatja számos tényező: betegségek, érzelmi stressz, gyermekszülés, napsugárzás, évszakváltás, kiegyensúlyozatlan étkezés (diéták, fogyókúrák), tápanyag- és vitamin-hiány is. A diffúz hajvesztés mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál gyakori probléma, amellyel érdemes időben elkezdeni foglalkozni! 

hajszal-elete.png

Magyarországon viszonylag új, de külföldön, például Olaszországban már hosszú évek óta ismert és igen közkedvelt termék*, a Tricovel (Olaszországban Bioscalin néven van forgalomban). Rengeteg hajszépség-vitamint ajánlanak a patikák és a drogériák, így nagyon nehéz megtalálni azt, ami igazán használ. Ráadásul a legtöbbször ezek az étrend-kiegészítők nem is kommunikálhatják magukról részletesen a hatásmechanizmust a fogyasztók felé, a különböző törvényi szabályozások miatt. Ennek hiányában bizony mindenkinek fejtörést okoz, hogy melyiket válassza, legyen szó hajhullásról vagy elvékonyodott hajszálakról. Érdemes olyan terméket választani, amelyet valamelyik komoly háttérrel rendelkező gyógyszergyár gyárt, hiszen itt minden bizonnyal megbízható kutatások során fejlesztették ki az adott készítményt. A Tricovelt például az olasz gyökerű Giuliani Gyógyszervállalat Hajhullás Elleni Kutató Részlege fejlesztette ki. A termék Biogenina® hatóanyagot tartalmaz, amely hatóanyag poliamin (spermidin), biotin és kalcium pantotenát egyedi kombinációja, amely európai - és világ- szabadalom alatt áll. Emellett természetesen számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mint más készítmények, de igazi egyedisége és erőssége a Biogenina®.

Hogyan kell használni a Tricovelt?

A Tricovel nyújtott hatóanyag-leadási technológiájának köszönhetően naponta elég csupán egyetlen tabletta bevétele (lehetőleg reggel, étkezés közben). Az alkalmazás ajánlott időtartama mindössze 2 hónap. A Tricovel® tabletta étrend-kiegészítő. Nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására, megelőzésére. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

tricovel-box.png

*Forrás: IMS 2014. – dobozban és értékben mért patikai forgalom a „Hajhullás elleni készítmények, Haj és bőr szépségvitaminok kapszula/tabletta” kategóriában. Olaszországban a Tricovel Bioscalin néven van forgalomban.
Forgalmazza: Exeltis Magyarország Kft.

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása