Smink & Makeup

Betegen edzeni?

2011. november 20. spacegirl

Az ősszel a hideg mellett beköszöntött a betegségek időszaka is, köhögünk, prüszkölünk, szipogunk. Ráadásul ilyenkor a szervezetünk készül a hidegre, és igencsak áhítozik a zsírpárnák után. (Ha év végéig ellen is állunk, akkor azért az ünnepek kegyesen meg szokták ezt adni neki.)

Ilyenkor aztán előfordul, hogy a zsír elleni küzdelmet akkor is megpróbáljuk felvenni, amikor betegek vagyunk, vagy ha nem is betegek, de mondjuk 70-80%-on ketyegősek. Velem azért nem egyszer előfordult, hogy náthásan, köhögve álltam neki edzeni, sőt még olyan is volt, hogy hőemelkedéssel is belekezdtem. Mindez persze nem ment lelkiismeretfurdalás nélkül, mert azért mégiscsak úgy éreztem, hogy kihasználom a testemet és baromira nem kellene csinálnom.

A Beautylish-en jelent meg egy cikk, ami pont azzal foglalkozik, hogy mennyire szabad betegen edzeni. Az volt a konklúzió, hogy ha a betegség "nyaktól fölfelé" van, azaz pl. torokfájás vagy orrfolyás, akkor annak nem feltétlenül kell visszatartania az edzéstől, főleg akkor, ha valaki rendszeresen szokott járni. Sőt az edzés még segíthet is abban, hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetből. Persze figyelni kell a testünkre, hogy véletlenül se erőltessük túl magunkat. Inkább pilates-t vagy jógát válasszunk, mint egy kardio edzést. És persze mindezt inkább otthon tegyük, ne vigyük a bajunkat a terembe, főleg ha valamilyen járvány van, mert az nagyon nem korrekt a többiekkel szemben. Ha viszont a tünetek a "nyaktól lefelé vannak", akkor jobb teljesen elfelejteni az edzést és minél többet pihenni. Láz, hurutos köhögés, kimerültség vagy testi fájdalmak esetén szigorúan tilos edzeni!

Ti szoktatok betegen edzeni? Ha igen, bűntudattal vagy anélkül?

Kommentek

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása